De Hero’s Journey; een challenge van Museum Helmond met 3 kunstwerken als resultaat!

Museum Helmond organiseert, samen met Driessen Groep, ieder jaar 2 exposities op de Brainport Human Campus, waar werken uit het eigen archief tentoon worden gesteld. Vanaf juni is de expositie Krachtwerk te bezichtigen, met werken over superhelden en superkrachten van gerenommeerde kunstenaars als Anton Corbijn. KrachtWerk gaat over de ‘hero’s journey’ van superhelden die hun supertalenten ontdekken en inzetten om problemen op te lossen en uitdagingen het hoofd te bieden. Het is een traditionele manier van verhalen vertellen, maar ook een reis die ieder mens in zijn leven maakt.

Museum Helmond daagde onze studenten uit om een eigen hero’s journey te maken, geïnspireerd door één of meerdere werken uit de Krachtwerk-expositie, én een eigen (kunst)werk te maken. Milan, Suëda, Sudenaz, Dimiana en Shivan namen de uitdaging aan. Als studenten van de Businessopleiding van ROC Ter AA hebben zij geen kunst- en cultuurachtergrond, maar wel oprechte interesse en nieuwsgierigheid naar wat deze reis hen kan brengen. Ze verdiepten zich in de Krachtwerk-expositie, bezochten Helmondse musea, maakten schetsen, zochten materialen en gingen creëren. Ze dachten na over de superhelden uit hun jeugd en over hoe zij deze meedragen in hun leven en gebruikten deze inzichten in de drie (!) eigen werken die ze maakten.  

Onlangs onthulden zij hun werken en verrasten ze Museum Helmond en speciale gast, stadskunstenaar Daisy Roefs, met hun creaties. "Super interessant, wat hier tentoon gesteld wordt" aldus Daisy. Zij was onder de indruk van het schilderwerk van Milan, die zijn heldenreis verbeeldde in een combinatie van kleine panelen. Mariëlle van de Kerkhof, curator van Museum Helmond, moedigde de studenten aan om hun werk over een duurzaam Helmond ook eens toe te lichten aan Gemeente Helmond. 

Deze reis heeft de studenten veel gebracht. Niet alleen hebben zij hun blik op kunst verruimd, ook hebben zij onderzoek gedaan, hun creatieve denkkracht ingezet, vele discussies met elkaar gevoerd en samen toegewerkt naar het beste resultaat. Zij hebben hun verhaal verteld en zijn in gesprek gegaan met experts. Wat een topprestatie!

De werken worden vanaf september toegevoegd aan de expositie Krachtwerk. Wil je deze expositie eens bezoeken? Dan kan! Meld je aan via https://www.humancampus.nl/kunstroute of telefoonnummer 0492-506601. De gidsen van de Brainport Human Campus leiden je graag rond.

Gerelateerde artikelen